“Mijn Hemelse Vader is mijn standvastige aanwezigheid in mijn voor altijd veranderde wereld!”


Vrijdag 7 febr. om 15.00 uur in het LUMC bij de gynaecologe op de polikliniek.

De eerste vraag van de arts was: wat verwacht u van dit gesprek?

Wilma wilde weten waar de kanker nu precies zat, omdat dit nog steeds niet duidelijk was. Wat is het nu: 1. buikvlies, 2. eierstok of 3. baarmoederkanker? Een en 2 is goed te behandelen. No. 3 niet zo goed.

Arts: Artsen vinden het niet zo belangrijk om te weten waar het precies vandaan komt omdat de behandeling hetzelfde is. Buikvlieskanker gedraagt zich bijna precies hetzelfde als eierstokkanker – vandaar dat ze op dezelfde 'hoop' gooien. Voor de prognose is de belangrijkste vraag waar de kankercellen naartoe zijn uitgezaaid. Daar wordt meer rekening mee gehouden. Soms heb je kanker die op een plek begint, groeit en dan gaat uitzaaien, sommige kleine tumoren zaaien zich heel snel uit.

30% van vrouwen met eierstokkanker is na vijf jaar nog in leven. Bij de helft van de vrouwen die door de hele behandeling zijn gegaan, hebben 1 1/2 na het beëindigen van de behandeling weer terugkeer van de ziekte. Dat wil niet zeggen dat het meteen een aflopende zaak is maar dat ze meteen weer aan de chemo moeten. Dit is dus het gemiddelde.

Bloedwaarden tumor marker is mooi aan het dalen – van 1700 naar 400. Op de CT scan is te zien dat de buikafwijkingen ook verminderd zijn - maar ze zitten er nog wel.

Radiologen in Leiden bekijken opnieuw alle onderzoeken en maandag 10 febr. Wordt Wilma opnieuw binnen het team besproken. Dan wordt definitief besloten of de operatie kan bijdragen aan hoelang de ziekte wegblijft. Doel operatie: alle zichtbare ziekte weg te halen tot onder 1 cm. En daarna weer 3 chemo kuren. Tijdens de operatie wordt de baarmoeder, eierstokken en buikschort verwijderd, plus afwijkende klieren of zichtbare kanker op het buikvlies.

In het geval van chemo zonder operatie zien gynaecoloog of oncoloog soms dat de kanker voor een langere tijd rustig blijft.  Als er dan toename van klachten zijn en blijkt dat er weer groei is kunnen ze weer met chemo beginnen. Daar zijn verschillende lijnen voor die ze kunnen proberen. Dit hangt ook af het voor soort eierstokkanker, waar ook weer subtypes van zijn gevonden.

In studies is gebleken dat in de grote groep vrouwen die de combi chemo en opereren hebben ondergaan, langere overlevingskansen hebben dan hen die alleen maar chemotherapie hebben gehad.

Maandag 10 februari wordt dus een spannende dag of het team wel of niet besluit dat een operatie Wilma's levensverwachting verlengd kan worden.




 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaar voor een goede week

Klaar voor de tweede ronde....